Матраци на промоция   Разтегателни дивани   Тапицирани спални  
                                                                        

Как да си направим матрак сами!

Добрият и здравословен сън е много важен за всеки човек . Ако вашият матрак е стар и се нуждае от подмяня , но семейния бюджет е ограничен , то вие може да се опитате сами да направите нов . Тук ще ви дадем някой съвети , които се надяваме да ви бъдат полезни .

 Ако леглото Ви е с подматрачна рамка , най лесно е да си направите двулицев матрак с пяна . Просто трябва да си вземете лист полиуретан , латекс или друг материал с който искате да напълните  матрака . Имайте  предвид  , че пяната е с различни плътности . За матраци не се препоръчва тя да е с плътност по- малка от 25 кг на кубичен метър . При обзавеждане на вили или жилища които давате под наем  може да сложите полиуретан Т25 , но ако искате по голям комфорт и ортопедичност  е хубаво плътността на дунапрена да е поне Т 30 или нагоре . При изработката на матрак може да комбинирате  различни материали , като обикновено ядрото се прави от по твърд и здрав материал , а на горните слоеве се слага по мека пяна , може и Memory Foam . За по голяма твърдост в матраците се добавя и кокосова вложка . Най големия производител на полиуретанова пяна в България е фирма “Паралел“- Севлиево . В София склада им се намира зад магазин ”ZONA”. Те предлагат огромно разнообразие от различни разновидности дунапрени . От най евтиния  Т18 до VISCO  T50 ( Мемори пяна  ). В столицата друга фирма , която търгува с тапицерски материали е  “ANITEXTIL” . При тях може да намерите както българска , така и македонска пяна , кокосова вложка , ПЕ вата , латексиран филц  и специално лепило  DUNLOP с което да залепите различните слоеве в матрака . Може да вземете и лепило   ПРОМА или ХЕЛМЕТЕКС , които са по евтини , но не са толкова качествени , съхнат бавно и миришат много силно .

 

Стандартните листове полиуретан са  с размери 130/200 см . , а дебелините са от   1 до 14 см . В домашни условия листа ще срежете правилно с  трион фукшванц (пасвател ) или с подходящ остър нож . По големи размери от 130 см се произвеждат само по поръчка  и фирмите не ги поддържат на склад . Ако искате да имате луксозен матрак , може да сложите ядро от латекс . В страната единствената компания която произвежда латексови ядра е “ЕКОН“- Бяла . След като сте готови със сърцевината на новия матрак трябва да набавите дамаска . Едни от най-големите производители и вносители на  мебелни платове са фирмите : КОТЕКС , БИБТЕКС , АНИТЕКСТИЛ , ВЕЛЕКС и други . Тук хората , които нямат шевна машина ще срещнат леки затруднения . Но има вариант да поръчате калъфа в някое шивашко ателие  или пък да си купите готов от производител на матраци. При еднолицевите матраци с пяна схемата е същата с изключение на това , че те трябва да имат рамка . Ако стария ви матрак е за боклука Вие може да запазите неговата рамка . Дори тя да е с разхлабени сглобки , може да я пристегнете с нов лист фазер , шперплат  или  OSB .Тези материали може да закупите на добри цени от “ЛЕСОЦЕНТЪР“. Върху възстановената рамка поставяте избрания пълнител , ПЕ вата , дамаската и с ръчен такер матрака за 1-2 часа е готов . При положение че не разполагате с пистолет , може да тапицирате и с малки пирончета . Преди 35-40 години не е имало модерна техника и всичко се е правило на пирони . Не толкова лесна е направата на пружинни  матраци ,  при тях технологията е по трудоемка и изисква повече опит .  Ако все пак решите да се захванете с пружинен модел , може да ни потърсите за идеи и съвети . При всички положения ако сами правите матрака той ще е по евтин от тези по магазините . Но трябва да имате предвид , че когато пазарувате материалите като физическо лице , те няма да  са на много  ниска цена . Пък и повечето компоненти се продават в големи разфасовки . За да има ефект от целия вложен от вас труд не е нужно да купувате например  кутия лепило  , която е 3 кг или пък цяло руло вата при положение че ви трябват само 2 метра . По принцип  ние пазаруваме на едро и ползваме добри търговски отстъпки  - можем да ви помогнем да не се ухарчите  излишно . За нас няма да е проблем да ви услужим с материал или съвет .

 За човек който никога не се е занимавал с производство на мека мебел , направата на матрак ще е истинско предизвикателство . Но удоблетворението  , че сте създали нещо със собствени ръце ще е голямо , дори ако накрая разходите ви се доближат до тези на новите матраци в магазините . Едно от основните предимства на ръчно изработения матрак е , че той ще е единствен и уникален . Независимо от това дали има леки не съвършенства  , вашия матрак пак ще е чаровен !

сео блог rte1 ...Ниски цени на мебели и матраци от ЛМТ София ...за всеки дом услугите на ЛМТ са достъпни и качествени. Онлайн магазин за подматрачни рамки и дивани.