Матраци на промоция   Разтегателни дивани   Тапицирани спални  
                                                                        

Какъв матрак да избера ?

 

Вярно ли е , че пружинните матраци са с перфектно съотношение на качество и цена ? Моделите с латекс не са ли най-добри ? Матраците с мемори пяна не предлагат ли най-добра почивка и релакс? Кои технологии са най надежни и дълготрайни ?  

   Това е една малка част от въпросите , които човек си задава когато тръгне да избира матрак . Продавачите в магазините напълно ще ви объркат ,  като започнат да употребяват термини които чувате за първи път . Често пяната която се влага в матраците се кръщава със страхотни имена като : Poliflex ,Elioform , Ortoflex  и др. На разбираем език това са различни разновидности дунапрен , които за по модерно днес се назовават полиуретанова пяна . Ако по задълбочено прочетете описанията на различните модели ще забележите и още нещо интересно : всички те са изработени от високоеластична пяна .Но каква е тази пяна ? Просто полиуретана може да е с различни плътности  -  от Т18 до VISCO T50 /което е мемори пяна /. Колкото по висока е плътноста , толкова по качествен е модела . Сигурно има "малка " разлика между  високоеластична пяна Т23и високоеластична НR пяна Т40 ! Имайте предвид , че за повечето продавач консултанти всички матраци са ортопедични и анатомични . Но какво значи това ?

    ОРТОПЕДИЧНОСТ - това означава гръбначния ви стълб да заеме правилната си  S-образна форма върху матрака .

    АНАТОМИЧНОСТ - това означава пълно отпускане на мускулатурата и благоприятстване на правилното кръвообръщение .

Кой матрак е ортопедичен ? Така зададен този въпрос не е много коректен . По принцип по правилно е да се гавори за ортопедичен ефект , който предлага съответния модел . Тялото на всеки е уникално , именно затова качествата на матрака трябва да се съобразят с физиологията на човек / ръст , тегло / , лични предпочитания за леглото /меко , твърдо / , здравословни проблеми  / хора с нарушения в опорно двигателния апарат , хора с алергии / и др. Само правилно избрания матрак може да се нарече ортопедичен ! С добри ортопедични характеристики е този модел който Ви е удобен и поддържа гръбнака в  естественате му позиция . 

            Представете си ситуация при която, мъж и жена спят на един мек матрак. Да приемем, че дамата е финна и стройна, то тогава този модел ще и предложи перфектна опора. За нея това ще е продукт с изразен орторедичен ефект, но ако съпругът и е с наднормено тегло, при него матрака ще увисне и ще има "хамак" ефект. За мъжът този модел няма да е комфортен. 

    ............................................................................................................................

                                    Твърдост на матрак ?

            Няма стандарт за оптимална твърдост на даден матрак. Твърдостта е въпрос на индивидуални възприятия. По принцип водещите производители дават някои препоръки, които се основават на теглото , формата на тялото , възръста и позицията в която обичате да спите .Неписано правило е , че за хора с тегло до 60 кг се препоръчват по меки модификации , докато лица с по голяма телесна маса е добре да ползват модели с повишена твърдост . Препоръчително е по-възрастните мъже и жени да спят на по-меко и анатомично легло . За твърдоста на даден модел не може да съдите само по описанието в брощурите и рекламните каталози . Всеки производител класифицира твърдоста на своите продукти по свои собствени критерии . Основно трябва да знаете , че много твърд матрак ще оказва силен натиск на гръбнака , а твърде мек пък ще го свива в повече .

  ..............................................................................................................................                                      

                              Какъв размер матрак да изберем ?

Избора на правилен размер е много важен . Размера на матрака – дължина , ширина и височина  трябва  да се съобрази и да пасне на леглото . Препоръчително е да избирате модел , който е поне с 10-15 см по дълъг от вашия ръст . Ако ще спите сами е добре матракът Ви да е поне 80 см  широк  , но ако искате да се чувствате по свободно в леглото 90 см са идеално решение . За двойните матраци най-икономичен вариант е 140 см . За оптимална ширина се смята размера 164 см . Тези които са свикнали на лукс и обичат да имат повече пространство могат да изберат 180 или 200 см .

................................................................................................................................

                         Височина на матрака ?


Дебелината на матрака е важна , но тя не е основният показател за качеството му . По важно е това от какъв материал е направен той . Обикновенно височината на матраците е в диапазон от 16 до 25 см . За оптимална дебелина на пяна моделите се смятат 20см . При тях колкото и да увеличавате височината над тези сантиметри , няма да усетите почти никаква разлика в комфорта . По добре избирайте по-тънък матрак изработен с качествени материали  , вместо по-дебел но с евтин пълнител .

.............................................................................................................................

 

                              Матраци за хора с болки в гърба ?

 Нормалната продължителност на съня е около 8 часа . Но разбира се не количеството а качеството на почивката е важно .Вие може и десет часа да се излежавате , но когато матрака не ви е удобен и цяла нощ се въртите , няма как да сте бодри на сутринта . Според последни изследвания 60% от хората , често имат болки в гърба и опорнодвигателния апарат . При голяма част от тях тези симптоми се дължат на неправилно подбран матрак . Имайте напредвид , че дори и най-скъпите и модерни модели няма да могат да излекуват болките в гърба Ви , но правилно избрания матрак ще има превантивен ефект и ще намали до минимум риска от заболявания на двигателната система .Все пак не разчитайте само на консултантите в магазина за матраци . Ако имате проблеми с гърба е по добре да се обърнете към лекар .

............................................................................................................................

 

                        Еднолицев или двулицев матрак ?


Двулицевите матраци са по функционални и превъзхождат по редица показатели еднолицевите . Двулицевия матрак има възможност да се върти и използва от двете страни , което удължава неговия експлоатационен живот .Друго предимство е , че той може да бъде реализиран с различни пълнители от двете лица и да предлага различен комфорт в зависимост от това коя страна се използва . Тези модели могат да бъдат направени с ефект Лято/Зима , а за по лесно почистване и хигиена калъфа може да е с цип . Предимство на еднолицевите матраци е това , че те имат вградена рамка и при тях се спестява разхода за отделна подматрачна основа . Иначе общо взето цените и на двата вида са едни и същи или двулицевите са малко по скъпи. 

  ............................................................................................................................

                           Дамаски за матраци ?

Тъканите използвани при производството на матраци са много разнообразни . Освен естествени материали (памук , лен , вълна ) , за калъфите на различните модели се използват също синтетични материали и смесени платове уауто и нетъкан текстил . Най евтините тъкани обикновенно са синтетични (полиестер и полипропилен ) . С цел да се повиши качеството на дамаските те се импрегнират по различни начини , с което се повишават техните антиалергични свойства . Почти всички фирми предлагат иновативни и специални био платове като : Bamboo ( с втъкани бамбукови нишки ) , COOL MAX ( с уникални бързосъхнещи свойства )  , Siiver Care (със сребърни нишки ) , Aloe Vera ( Текстила е третиран с Алое ) , Lavander ( С аромат на лавандула ) и други . Но повечето от така шумно рекламирани  - тефлонни , антиакарни идруги скъпи платове , след няколко изпирания губят специалната си обработка и " отблъскват" вредните микроорганизми само с имената си !

 

 Надяваме се да сме ви помогнали да направите правилния избор .

сео блог rte1 ...Ниски цени на мебели и матраци от ЛМТ София ...за всеки дом услугите на ЛМТ са достъпни и качествени. Онлайн магазин за подматрачни рамки и дивани.